HALAMAN

PENGUNJUNG NELAYAN KLASIK

26 Januari 2011

TERKINI ! SEMBILANG SEGAR.......

SUNGGUH PUAS RASANYA BILA REZEKI KURNIAAN ALLAH DI BERIKAN KEPADA SAYA.

2 EKOR SEMBILANG SEBERAT 1 KG DI NAIKKAN DENGAN KAEDAH RAWAI (GAWAI).
KAEDAH RAWAI MENGGUNAKAN MATA KAIL YANG BANYAK DAN DI IKAT PADA TALI YANG PANJANG. BERGANTUNG KEPADA INDIVIDU YANG UNGIN MELETAKKAN SEBANYAK MANA MATA KAIL NYA. uMPAN YANG DIGUNAKAN IALAH ULAT BATU. BOLEH JUGA SIPUT BELONGKENG, TAPI KENA CARI DALAM PAYA BAKAU PULAK.
SAYA HANYA MENGGUNAKAN 20 MATA KAIL SETIAP SATU JARAKNYA SATU DEPA.
JIKA BERNASIB BAIK PARI PUN DAPAT. TAPI ADA CARANYA.TAK PERLU LETAK UMPAN PUN TAK MENGAPA. NAK TAHU KENA DATANG BERGURU DENGAN NELAYAN DI SINI DAA.....

TONG EMPAT SEGI DIGUNAKAN  BAGI MEMUDAHKAN PROSES MEMATAHKAN SENGAT DAN MENGELUARKAN MATA KAIL DARI MULUT IKAN SEMBILANG


POSING HABIS.......


ANAKANDA PUN TUMPANG SEKAKI DAA......




ASAM PEDAS SEMBILANG LAH JAWAB NYER.......



AWAS !!   JANGAN SAMPAI AIR LIUR ANDA MEMBASAHI KEY BOARD OKEY......


ASAM PEDAS SEMBILANG YANG DIGILAI OLEH PENDUDUK TELOK MAS MAHUPUN PENGUNJUNG LUAR. CUKUP MASAM NYA JADILAH JAWABNYER......RESEPI ASLI ASAM PEDAS TELOK MAS MENGGUNAKAN ASAM JAWA DAN DAUN LIMAU PURUT. YANG ADA DAUN KESUM TU KIRA DAH TAK ORIGINAL TELOK MAS...
WAHAI ANAK KAMPUNG MERANTAU TAK TERLIUR KER ?.....

NAK RESEPI ORIGINAL BOLEH DAPAT DI CORETAN YANG LAIN K.











Tiada ulasan:

Catat Ulasan